Theta Healing Nedir ve Neden Bu Kadar Etkilidir?
Beynimiz Nasıl Çalışır?
Beynimizin Çalıştığı Frekans Aralıkları Nelerdir?
Beynimizin nasıl çalıştığı halen daha birçok konuda, birçoğumuz için gizemini koruyor.
Beyin konusunda yapılan araştırmalar çok eski zamanlara kadar gidiyor elbette, ancak beynimizin titreşimlerle çalıştığını ilk olarak Richard Caton 1875 yılında tespit etmiş.
Onun çalışmalarının üzerine birçok bilim adamı devam etmiş ve Hans Berger isimli bir Alman bilim adamı 1924 yılında kendi imal ettiği normal bir radyo makinası ile beynin elektriksel aktivasyonunu bir kağıda aktarmayı başarmış. Bu, çekilen ilk EEG idi; yani ilk elektroensefalografik ölçüm.
EEG testi, beynimizdeki elektriksel dalgalanmaların bir cihaz yardımı ile ölçülmesi ile beyin fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayan bir testtir. Halen daha, tıp dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yıllar evvel yaşadığım migren rahatsızlığı ile ilgili bir uzman doktora gittiğimde, bana EEG çektirerek beynimdeki tüm fonksiyonları kontrol etmek istemişti ve başka bir problemimin olmadığından emin olduktan sonra baş ağrılarıma migren teşhisi koymuştu.
İşte, Hans Berger’in araştırma sonuçlarına göre bu EEG cihazı ile keşfedilen, beynimizin çalıştığı bu frekans aralıkları 5 gruba ayrıldı : Gama, Beta, Alfa, Teta, Delta. Bu dalgalar, ayrıca, bizim içinde bulunduğumuz zihinsel duruma göre de değişiyordu.
Bugün bu sonuçların üzerine modern bilim çok şey kattı elbette…
Heyecanlı, aktif, dingin veya uykuda olduğumuz anların her birinde, farklı bir frekans aralığında çalışıyor beynimiz… Şimdi bunları teker teker inceleyelim.
Beynimiz 5 frekans aralığında çalışır.
Beynimiz Gama frekansında, yani 84-27 Hertz arasında çalışıyor iken, heyecanlı, kıpır kıpır ve coşkulu hissederiz.
Beynimiz Beta frekansında, yani 26-14 Hertz arasında çalışıyor iken, aktif, düşünen, araştıran bir haldeyizdir; yani beynimizi aktif kullanıyoruzdur. Gün içerisinde çoğunlukla bu frekans aralığında yaşarız. Kronik stresimizin en büyük sebebi bu frekans aralığında yaşamamız ve zihnimizi sakinleştirmeyi bilemememizdir.
Beynimiz Alfa frekansında, yani 13-8 Hertz arasında çalışıyor iken, sakin, dingin ve huzurlu hissederiz; birini dinlediğimiz, okuduğumuz veya ders çalıştığımız durumlardır. Ayrıca dua ederken, namaz kılarken, meditasyon yaparken de beynimiz Alfa frekansında çalışır. Yani, huşu içinde namaz kılarken, tam anlamıyla anda kalarak meditasyon yaptığımızda beynimiz Alfa frekansında olacaktır. Günlük hayatımızı bu ilk 3 frekans aralığında geçiririz. Hedeflememiz gereken Alfa frekans aralığında geçirdiğimiz süreyi mümkün olduğunca uzatmaktır. Bunu da meditasyon yaparak, huşu içinde namaz kılarak veya dua ederek yapabiliriz. Bu hal, bizi ruhsal olarak dinginliğe ve huzura; Zihin-Beden-Ruh üçgeninde ise şifaya götürecektir.
Beynimiz Teta frekansında, yani 84-27 H arasında çalışıyor iken, bilinçaltımız her şeyi kaydeder. Bilinçaltının kapıları ardına kadar açıktır. O yüzden uykuya dalarken televizyon veya radyo izlenmemelidir/dinlenmemelidir. Çünkü TV ve Radyo kontrolsüz bir bilgi kaynağıdır; bilinçaltımıza neyi kaydettiğimizi bilemeyiz. Bir filmi dinleyerek uyuya kaldığınızda hiç bilmediğiniz bir duyguya, belki bir savaşa veya bir olaya karşı bir kayıt oluşturabilirsiniz. Biz bunlara Theta Healing’de başıboş hatıralar diyoruz. Bizim uykuya dalma süremizce yanımızda yapılan sohbetler, izlenen filmler vs bizde böyle bir kayda sebep olabilir. Bunun sonuçlarını öngörmek pek mümkün değildir, çünkü elbette birçok değişken vardır.
Bu durumu lehinize kullanmak da mümkün elbet… Öğrenmek istediğiniz bir konuyla veya yabancı bir dille ilgili; edinmek istediğiniz bir beceriyle ilgili ses kayıtları, videolar dinleyebilirsiniz. Bunu belli bir süre tekrar ettiğinizde o bilgilerin zihninizde nasıl yer ettiği sizi de şaşırtacaktır.
Teta frekans aralığı en kıymetli ve en özel frekans aralığıdır. Hemen hemen bütün dinlerde gece yapılan ibadetlerin özel olmasının sebebi beynimizin bu frekans aralığında olmasıdır. Gece uykuya dalarken ve uykudan uyanırken beynimiz tetadadır. Teta frekansında iken yapılan dualar ve ibadetler kutsanmıştır çünkü teta frekansı Yaradan’a en yakın olduğumuz haldir. İşte burada Theta Healing devreye giriyor. Bir sonraki yazımızda detaylı anlatacağım üzere Theta Healing, teta frekansında iyileşme demektir. Amerikalı bir şifacı olan Vianna Stibal’in geliştirdiği özel bir meditasyon ile beynimizi teta frekansına ayarlayarak yapılan bir şifa çalışmasıdır.
Beynimiz Delta frekansında, yani 3-0,5 H arasında çalışıyor iken ise uydudayızdır.
Beynimizin çalıştığı frekans aralıklarını öğrenmek bize en önce farkındalık kazandırır. Gün içerisinde kendimize vereceğimiz ama kısa ama uzun molalarla daha sakin bir ruh haline geçebiliriz.
Devamlı beta frekans aralığında yaşama döngüsünden sadece fark ederek çıkabiliriz. Zihnimizi mümkün olduğunca sakinleştirecek Mindfulnes ( Bilinçli farkındalık) alıştırmaları ile An’da kalma becerimizi geliştirerek beynimizi Alfa frekans aralığına çekebilir ve kronik stresimizden ve buna bağlı kas gerginliğinden kaynaklanan çeşitli ağrılarımızdan kurtulabiliriz.
Bir sonraki yazımız mucizevi Teta frekansı ve onunla hayatımızı nasıl daha iyiye, daha güzele doğru değiştirebileceğimizle ilgili…
Bütünün ve bizim hayrımıza olsun… Herşey sevgiyle…